Bine v-am regăsit!
Suntem cu toții sătui de stres, de îngrijorare, de distanțare – cocktail-ul ăsta care mocnește și-și arată colții când suntem obosiți și ne pierdem speranța. Au fost zile în care veștile despre Covid, atentate, mârșăvii politice și probleme climatice, puse laolaltă cu munca și școala de acasă, și amestecate toate în ceața de noiembrie, ne-au dat o senzație de sfârșit de lume. Dar, de fiecare dată, au venit zîmbetele copiilor, micile gesturi de tandrețe, discuțiile târzii cu prietenii, evadările în natură, veștile despre vaccin și noul președinte al SUA, ieșirile fugare ale soarelui din nori. Și am simțit că o să trecem și peste asta.
La atelierul Acasă cu copiii, pe care l-am organizat pentru părinții dintr-o companie, un tată se interesa, îngrijorat, de urmele pe care le va lăsa această perioadă asupra copiilor. Răspunsul Domnicăi Petrovai, psiholoaga cu care colaborăm, a fost surprizător (cităm din memorie): „E foarte greu să traumatizezi un copil, dacă atașamentul și atenția sunt la locul lor. Să nu confundăm disconfortul cu trauma. În perioade ca aceasta, copiii învață foarte mult, fac adevărate salturi evolutive. Asta se întâmplă, într-adevăr, cu mult discofort, dar e normal și, până la urmă, benefic.” Suntem siguri că același lucru e valabil și pentru adulți: ne este greu, suferim, dar ne adaptăm și ieșim mai puternici din asta.
RECOMANDĂRI
Trei filme despre prietenie, dragoste și cum se întrepătrund ele la vârste diferite.
Perfect Strangers (2016) – un film sprinten, cu dialoguri excelente, tensiune bine condusă, umor și dramă echilibrate. Despre ce se află de multe ori în spatele „cuplurilor perfecte” sau al „celor mai bune prietenii”. Despre ceea ce ascundem, de ceilalți și de noi înșine. Intriga de la care pornește totul: un joc de societate pe care vă recomandăm să nu-l încercați acasă!
American Honey (2016) – cel mai recent lung metraj al regizoarei Andrea Arnold e o minunată poveste de iubire, dar și o mostră de cinematografie care, dincolo de acțiune, spune mult prin imagine (în continuă mișcare, vânând detalii și captând lumina într-un mod unic) și coloana sonoră (muzica perfect aleasă, refugiul puștilor săraci care visează la bani și libertate – ”I make my own money so I spend it how I like”). America din fundal e periferică și pestriță, profund fisurată social, un loc în care nimeni nu se mai gândește la propriile visuri. Dar viața și iubirea merg înainte, de nestăvilit.
Matthias & Maxime (2019) – ultimul film al lui Xavier Dolan (de la care am mai recomandat aici Mommy, din 2014) spune o poveste de dragoste netrăită (din teamă, conformism sau nehotărâre) și de trecere dureroasă de la adolescență la maturitate. Trecutul se dezvăluie subtil, din replici fulgurante, în mijlocul unor dialoguri și interacțiuni amețitoare, în care Dolan reușește cumva, magic, să-și includă spectatorul. Franceza canadiană însă…
Urmăriți recomandările de filme din fiecare sâmbătă pe pagina noastră de Facebook.
Acqua Alta (Crossing the mirror)
– Adrien M & Claire B
Cea mai frumoasă și suprinzătoare carte pe care am văzut-o în ultimii ani vine de la duo-ul de artiști francezi Claire Bardainne and Adrien Mondot, pe care îi știam din 2017, când au adus la festivalul Clujotronic performance-ul de dans și multimedia Hakanaï.
Acqua Alta (Crossing the mirror) este o carte care spune, printr-un mix de pop-up, realitate augmentată și muzică, superb concepute și îmbinate, o poveste de dragoste și regăsire. Un teatru virtual în 10 scene, pe care-l poți deschide de câte ori vrei, pe biroul sau măsuța ta de cafea.
Pentru a vă convinge de frumusețea acestui proiect, vedeți acest video!
Cartea se poate comanda online, sau o veți putea răsfoi la mediateca Institutului Francez din Cluj, când aceasta se va redeschide pentru public (momentan este în renovare).
Artă contemporană
Două metafore vizuale puternice ale vremurilor pe care le trăim.
Oussama Tabti – The Amsterdam Treaty
Parte din expoziția Jeune Création Européenne (Biennale d’art contemporaine 2019-2020)
prezentată la Centrul de interes din Cluj în oct-nov 2020, lucrarea artistului francez de origine algeriană Oussama Tabti oferă o perspectivă subiectivă asupra coeziunii și valorilor europene, cu trimitere directă la politicile ei defectuoase legate de gestionarea imigranților. „He denounces, in his own way, the difficulty of movement in a globalized yet suspicious world, one frightened of difference and the foreigner.”
Pejac – Social Distancing
Parte a proiectului Strenght, realizat de muralistul spaniol Pejac pe zidurile spitalului din orașul său natal, Social Distancing vorbește despre golul pe care-l cască distanțarea impusă de pandemie, dar și despre asumarea acesteia ca modalitate de a-i proteja pe ceilalți. „Made from countless human silhouettes that are trying to escape it, the artist wanted to represent the wound that this pandemic has left and do it as a tribute to health workers for their respect and solidarity towards the victims.”
Ateliere FLUX
Pentru companiile cu care lucrăm am pregătit luna asta un atelier de Introducere în desen focusat pe Op Art (cu Milena Surducan – aici câteva imagini și cuvinte despre cum a fost), unul de psihologie practică despre Reziliența în situații de criză (cu Domnica Petrovai) și un crash course de Design Thinking (cu Ligia Cremene). Aveam programată și o Vizită ghidată la castelul de la Bonțida, pe care a trebuit însă să o anulăm din cauza situației sanitare din județul Cluj.
Și o dezvăluire din bucătăria Flux: lucrăm cu prietena noastră Roxi Pop la un atelier de Fotografie de familie, care sperăm să dea participanților o altă perspecțivă, mai profundă, asupra acestei activități căreia, cu puține excepții, toți îi simțim necesitatea. Evenimentele, călătoriile, dar și mesele, activitățile banale (gătitul, curățenia, grădinăritul etc.), odihna, diversele momente ale zilei, lumina, obiectele și detaliile, emoțiile – toate pot fi subiectele unor fotografii care să conserve, în plenitudinea ei, viața noastră de familie.
„În vremurile astea, în care avem de petrecut mult timp acasă, fotografia de familie poate avea un rol important în animarea rutinei. Poate fi o introspecție, un joc, un proiect colectiv, o documentare a unei perioade speciale sau poate să ne aducă o nouă perspectivă asupra vieții noastre familiale. Fotografia mai poate fi și terapie.” (Roxi Pop)
Maria Surducan – o lume desenată
Vă facem treptat cunoștință cu oamenii care facilitează experiențele din oferta noastră, pentru că ni se pare important să știți de ce am ales să lucrăm cu ei și în ce fel considerăm aportul lor extrem de important.
Maria Surducan lucrează ca ilustratoare și autoare de bandă desenată în propriul său studio din Cluj, iar munca ei cuprinde romane grafice, cărți ilustrate și proiecte de publicitate.
Îi urmărim de mai bine de 10 ani evoluția extraordinară, care a făcut-o unul dintre cei mai valoroși, complecși și prolifici ilustratori din România. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, aruncați un ochi pe site-ul Mariei! Iar „secretul” unui portofoliu atât de valoros și variat nu poate să nu aibă de-a face, dincolo de talentrul artistic și efervescența creatoare, cu structura, disciplina și perseverența care o caracterizează pe Maria, cu deschiderea ei de a accepta provocări din zone extrem de diverse.
Singurul nostru regret e că uneori nu putem ține pasul, ca și cititori/consumatori, cu ritmul creației Mariei. Dar știm că, oricând avem răgazul, e acolo o lume colorată și limpede, plină de artă și umor, în care să ne cufundăm.
Iar atelierul de Storytelling prin bandă desenată coordonat de ea e unul dintre cele la care ținem cel mai mult din oferta Flux.
Bine de știut
EducaTIFF, secțiunea vizionară a festivalului de film destinată copiilor și apropierii lor de cinema, este disponibilă acum și pe platforma de streaming TIFF Unlimited.
Într-o colaborare cu start-up-ul R-Create, Cărturești.ro a introdus ambalajul returnabil la comenzile online.
IKEA Place este o aplicație de realitatea augmentată care îți permite să așezi virtual unele piese de mobilier IKEA în spațiul tău, pentru a vedea dacă se potrivesc sau nu.
Campanie
Continuăm campania prin care ne căutăm ambasadori. Dacă ați participat la atelierele noastre sau doar ați auzit despre ele și vi se par experiențe capabile să îmbogățească oamenii și să-i aducă mai aproape unii de alții, recomandați Flux Project companiilor în/cu care lucrați. Mulțumim!