Am ieșit din izolare, ne putem plimba, întâlni cu prietenii, sta la un vin pe terasă. Revin încet-încet și forfota profesională, aglomerările din trafic, urgențele de toate felurile. Probabil încercăm să nu renunțăm la unele descoperiri ale izolării, să respectăm niște promisiuni de schimbare pe care ni le-am făcut.
V-ați întrebat în această perioadă cât de importantă e viața culturală pentru voi? În ce aspecte ale ei? Ce vă oferă? Pentru că, dacă vrem această dimensiune în viețile noastre, trebuie să-i alocăm, pragmatic, timp și buget. Și putem face asta doar dacă-i vedem valoarea.
Pentru noi ea reprezintă mult mai mult decât o formă complexă de divertisment. Credem că experiențele culturale formează abilități minunate (din acea zonă de soft skills care devine tot mai importantă): empatie, capacitate de comunicare și muncă în echipă, focus, perseverență, creativitate. Dincolo de acestea, ne oferă mai multă bucurie și împlinire – ajungi să înțelegi altfel lucrurile, le pui într-o perspectivă mai amplă și nuanțată. Găsești de asemenea sprijin, accesând mereu experiențele celorlalți. Simți că totul are mai mult sens, te echilibrezi, devii mai creativ.
Lăsăm lista deschisă pentru voi. 🙂
RECOMANDĂRI
Trei filme care vă vor delecta, emoționa și pune pe gânduri
Faces Places (2017) este documentarul unei călătorii artistice și al unei prietenii care iradiază căldură și umanitate.
The Wild Pear Tree (2019) spune povestea căutărilor dureroase ale unui tânăr întors, după facultate, în orășelul natal.
Prince Avalanche (2013) surprinde felul în care ne dezvăluim unii către ceilalți când suntem siliți să împărțim, timp îndelungat, un fel de izolare.
Le puteți vedea pe platforma TIFF Unlimited.
Urmăriți recomandările de filme din fiecare sâmbătă pe pagina noastră de Facebook.
Ce simți în jurul gâtului
Unul dintre cele mai bune volume de proză scurtă pe care le-am citit în ultima vreme: excelent scris, cu decupaje surprinzătoare de realitate (chiar dacă mereu aceeași, polarizată între Lagosul natal și Statele Unite) și multă intensitate.
Nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie a fost pentru noi o descoperire minunată, așa că romanul ei Americana e pe lista scurtă a următoarelor lecturi.
Și, dacă nu o știați deja, Black Button Books e o editură de nișă cu o selecție mică, dar foarte bună de autori și titluri.
Rapala – prietenul nostru DJ
Dan Pop e un prieten vechi și unul dintre DJ-ii noștri preferați. I-am sugerat cândva numele de scenă, la o partidă de pescuit. Momentan lucrăm la un interviu extins cu el, pe care sperăm să-l puteți citi în curând. Până atunci, puteți să-i ascultați mix-urile duminicale în 14 și 21 iunie (între 12:00 și 14:00) pe Vinyl, Rum, Tapas & Wine ON AIR. Sau, oricând, pe contul lui de Mixcloud, unde are uneori și invitați.
Ateliere FLUX
Postura – cum să stăm ca să ne fie bine
atelier practic online
18 iunie 2020 / ora 17:00 / online
Pentru că lucrăm tot mai mult în fața calculatorului și avem probleme din cauza asta, am invitat-o pe Laura Cupșa, medic sportiv și de recuperare, să ne învețe câteva lucruri de bază despre postură, precum și niște exerciții pe care le putem face pentru a ne proteja. Detalii AICI.
Păsările – micii agenți ai bucuriei
atelier de ornitologie urbană în Parcul Central
25 iunie 2020 / ora 18:00 / Parcul Central din Cluj
Introducere într-o ornitologie a cotidianului urban, a cărei miză e să-nvățăm să ne bucurăm de o dimensiune a lumii noastre pe care de multe ori o ignorăm. Biologul Alexandru Stermin ne va povesti lucruri interesante despre păsări, ne va învăța să le recunoaștem și ne va arăta cum ne putem amenaja balcoanele sau grădinile pentru a fi locuri prietenoase pentru ele. Detalii AICI.
Alexandru Stermin – proful de biologie pe care ți l-ai fi dorit
Vă facem treptat cunoștință cu oamenii care facilitează experiențele din oferta noastră, pentru că ni se pare important să știți de ce am ales să lucrăm cu ei și în ce fel considerăm aportul lor extrem de important.
Astăzi vi-l prezentăm pe biologul Alexandru Stermin, prin intermediul unui mini interviu pe care-l puteți asculta AICI.