Recomandări, ateliere și destinații de vară

Pentru noi, la Flux, iulie e cu 4 ateliere în premieră, muncă la blogul pe care-l construim, filme revăzute pentru cluburile de film din companii, șantier la sediul social, drumeții de week-end încurcate de ploaie, citit pe apucate și multe altele. Printre ele, Mihai lucrează la o povestire nouă, din care vă oferim un foarte scurt fragment, în premieră.

Lăsăm șoseaua pentru altă scurtătură. Drum prăfos, de căruțe, plin de balegi uscate. Le ocolesc, mă uit după niște pietre lucitoare. Un sfrâncioc începe să țipe dintr-o tufă de măceș. Sunetul înalt mi se mută în cap, insuportabil. Se-amestecă cu mirosul otrăvitor de buruieni încinse. Inima face un salt, între două bătăi normale. Aerul și lumina brusc arzătoare. Mă opresc, sprijinit în undițe, îi las pe băieți să o ia înainte. Oricum nu mă pot ajuta. Moartea e deasupra mea, cu aripi strălucitoare, gata să mă ridice. Rămân nemișcat un timp imprecis, inuman. După care realitatea revine, încet. Țârâitul greierilor, mirosul verii, culorile supraexpuse de soare. Trăiesc, Dumnezeu n-a terminat încă cu mine. Șchiopătez în urma prietenilor. (Mihai Mateiu, text în lucru)

RECOMANDĂRI

Trei filme care vă vor surprinde, intriga și ține cu sufletul la gură

recomandari-filme-flux-project-newsletter3.jpg

Les Misérables (2019) – de extremă actualitate în contextul violențelor polițienești care au zguduit lumea și au scos în evidență, din nou, problemele rasiale nerezolvate care macină societatea occidentală.
Bacurau (2019) – thriller metaforic cu încărcătură socială, a cărui acțiune se desfășoară la marginea lumii (sau măcar a Braziliei), unde încep să se întâmple lucruri bizare, cărora comunitatea e nevoită să le facă față.
The Guilty (2018) – dacă vă vine greu să vă imaginați un film de acțiune intens, în ciuda faptului că protagonistul nu părăsește spațiul restrâns al unui call-center, încercați-l pe acesta!

Urmăriți recomandările de filme din fiecare sâmbătă pe pagina noastră de Facebook.

Viața finaciară a poeților

jess walter.jpg

De mult timp n-am mai citit carte la care să râdem așa. Iar umorul nebun al lui Jess Walter (o descoperire pentru noi) nu presupune abdicarea de la estetică sau lipsa unei tematici importante – în cazul de față, colapsul sistemului capitalist-finanțist american, cu transformarea visului național în coșmar. Excelentă și traducerea din engleză semnată de Bogdan Coșa, pe care vi-l recomandăm neapărat și ca prozator și poet.

TIFF 2020

tiff19.jpg

A 19-a ediție TIFF va una specială, simbolică, de rezistență culturală. Doar cu proiecții în aer liber și norme stricte de prevenție impuse de pandemie, fără obișnuita rumoare care cuprindea pentru 10 zile orașul, fără party-uri decadente. Pentru multă lume s-ar putea să fie prea puțin, poate chiar frustrant sau bizar. Dar TIFF 2020 poate fi privit și ca un gest de curaj și generozitate din partea organizatorilor, oglindit de unul de apreciere și susținere din partea publicului. Pentru că nu e rău să ne amintim, din când în când, că nimic nu ni se cuvine, ci totul e făcut cu efort și nu e gratuit.
Spotul festivalului din acest an trimite la Fellini, căruia i se dedică și o retrospectivă.

Ateliere FLUX

Așa cum vă spuneam, în iulie am programat patru ateliere în premieră pentru clienții noștri din companii și un atelier public.

Am mers în vizită la o prisacă de albine, unde am primit nenumărate informații despre structura stupului, rolurile albinelor și construcția fagurilor. Și n-au fost doar povești, gazdele au deschis pentru noi stupii, am luat în mâini ramele cu faguri, ne-am minunat de perfecțiunea lor și de organizarea socială din stup, am văzut matca și trântorii. Iar apoi am degustat polenuri cum nu știam să existe, fagure, Apilarnil proaspăt și am aflat o grămadă de lucruri interesante despre produsele care se obțin din apicultură.

albine.jpg

Online ne-am întâlnit cu Laura Cupșa, medic sportiv și de recuperare, la un atelier despre postură, focusat pe ce putem face activ pentru a preveni sau ameliora problemele pe care ni le aduce munca îndelungată în fața calculatorului.

Săptămâna viitoare vom face, tot online, un atelier de voce și dicție, iar peste două săptămâni vom porni într-o drumeție de o zi la Râpa Roșie, mini-canionul spectaculos de lângă Sebeș.

Ca atelier public, pregătim o reluare a introducerii în ornitologie susținute de Alexandru Stermin în luna iunie, în Parcul Central din Cluj, care s-a bucurat de multă apreciere și pentru care am avut multe cereri de repetare. L-am programat pe 30 iulie, urmăriți pagina noastră de facebook unde vom crea în curând evenimentul sau scrieți-ne pe mail dacă doriți să vă preînscrieți.

laura.jpg

Bogdan Rakolcza – cel care conectează oamenii prin muzică și dans

Vă facem treptat cunoștință cu oamenii care facilitează experiențele din oferta noastră, pentru că ni se pare important să știți de ce am ales să lucrăm cu ei și în ce fel considerăm aportul lor extrem de important.

bogdan.jpg

Bogdan de la Cercul Întreg coordonează atelierele noastre de ritm și percuție. Format în Germania ca designer, a urmat un drum sinuos, care l-a purtat prin Brazilia și Africa, în căutare de sine. S-a regăsit cel mai mult în arta comunitară, care înseamnă să abordezi muzica, dansul sau capoeira (specialitățile lui) din prisma comunității pe care o pot ele agrega și face să comunice profund, dincolo de cuvinte.
Deși tânăr, Bogdan e înțelept. Poate și pentru că a întâlnit în drumul lui câțiva mentori, pe care a avut răbdarea să-i asculte. E pozitiv și entuziast când vorbește despre muzică, improvizație, capoeira sau de instrumentele (djembe, kora, tilinca) pe care le iubește și pe care le recondiționează sau construiește de la zero.
De la atelierele lui, oamenii pleacă încărcați și inspirați, cu o perspectivă diferită asupra muzicii și mișcării – simple, firești, parte din viața noastră profundă de ființe sociale.
Mulțumim, Bogdan!

Destinație de vacanță – Casa cu cerbi, Bucovina

E lună de vacanțe și concedii, așa că vă recomandăm să explorați Bucovina, una dintre cele mai idilice regiuni ale României. Prietenii noștri de la Casa cu cerbi, o pensiune absolut minunată din Sucevița, vă oferă cazare în case autentice țărănești, dotate discret cu tot confortul modern, și mese cu rețete și produse locale. Activitățile pe care le propun ei cuprind drumeții în natură, vizite la comunități de huțuli sau rromi, în sate poloneze sau nemțești, vizite ghidate la mănăstiri și întâlniri cu oameni interesanți din partea locului. E unul din locurile noastre preferate și ne-am bucura să-l descoperiți și voi.

casacucerbi.jpg