Flux-ul în pandemie, o invitație și câteva recomandări

Lansăm newsletter-ul Flux într-un context extrem de ciudat – în plină pandemie de Covid-19, după două luni de stare de urgență și izolare impusă, cu imposibilitatea de a prevedea ce va urma. O perioadă în care adaptabilitatea, reziliența și creativitatea s-au dovedit a fi extrem de importante pentru fiecare dintre noi, iar capacitatea de a ne păstra planurile și preocupările, inclusiv pe cele culturale, ne-a ajutat să facem față provocărilor. Două luni în care, opriți forțat din iureșul vieților noastre, am avut ocazia de-a ne uita mai bine la ele – de-a le vedea cu onestitate așa cum sunt, de-a ne închipui cum ar putea fi, de-a decide ce e important, ce vrem, ce putem face.

La FLUX ne-am întrebat și cum se va reconfigura domeniul cultural în urma acestei crize. Și credem că, în ciuda schimbărilor probabil majore pe care le va suferi, el va rămâne esențial. Pentru că dă perspectivă, direcție și conținut, ține de ceea ce asociem, în viețile noastre, cu sensul și valoarea.
Hotărâți să ne continuăm munca, am început să ne adaptăm și am făcut câțiva pași importanți: am deschis primele ateliere publice, am mutat toate activitățile online, am construit și lansat site-ul, am testat primul podcast, inițiem și newsletter-ul. Iată-ne așadar mai puternici și mai flexibili decât înainte.

Voi cum ieșiți din această perioadă? Scrieți-ne pe contact@fluxproject.ro.

Mulțumim că sunteți cu noi!

Următorul eveniment

padure.jpg

Următorul nostru eveniment public va avea loc online, în 20 mai, de la ora 16:00: Despre sens – Domnica Petrovai în dialog cu Mihai Mateiu

Domnica Petrovai, psiholog și psihoterapeut, fondatoarea Mind Education și Școala pentru cuplu, autoarea bestseller-ului Iubește și fii iubit(ă) și Mihai Mateiu, manager cultural și scriitor, fondatorul Flux aduc două perspective personale asupra Sensului și, pornind de la ele, vor creiona câteva posibile direcții de căutare a acestuia. Fără pretenția de a epuiza înțelesurile pe care oamenii i le pot da, sau a locurilor și formelor în care îl pot descoperi. Fără sfaturi și soluții general valabile, dar cu ambiția de a puncta nevoia și importanța Sensului în viețile noastre.

Partener

domnicapetrovai.jpg

Ne-am gândit ca, prin intermediul newsletter-ului, să vă facem treptat cunoștință cu oamenii care coordonează și facilitează experiențele din oferta noastră. Începem cu Domnica Petrovai, invitata atelierului de săptămâna viitoare și coordonatoarea atelierelor noastre de psihologie.


Din punctul nostru de vedere, psihologia completează și susține perspectiva culturală pe care o promovăm. Ea poate releva resorturile vieții culturale, corelându-le cu nevoile (de sens, semnificație, spiritualitate, echilibru etc.) cărora aceasta răspunde. Aduce luciditate și pragmatism, ceea ce nu trebuie să fie opusul creativității și estetismului.

De ce ne-am dorit să lucrăm cu Domnica pe această dimensiune? Odată pentru luciditatea și echilibrul ei, pentru ancorarea în știință și refuzul soluțiilor facile. Apoi pentru preocuparea ei constantă de a trece din zona teoriei înspre practici și înspre contexte care le pot transforma în rutine. Și, nu în ultimul rând, pentru deschiderea spre o perspectivă culturală largă, în care psihologia stă alături de multe alte dimensiuni, care laolaltă conturează o viziune mult mai complexă asupra lumii.

RECOMANDĂRI

FILME

filme.jpg

Mr. Gaga (2015) / The Square (2017) / A Separation (2011)

Suntem cinefili, am coordonat în ultimii ani mai multe cluburi de film și recomandăm săptămânal, pe pagina noastră de Facebook, filme pe care le considerăm valoroase. Vi le semnalăm aici, le puteți vedea pe platforma TIFF Unlimited.

CARTE

carte.jpg

Ultimul nostru atelier public, susținut de biologul Alexandru Stermin, a fost despre Biologia și filosofia morții, iar la finalul lui am primit o listă de recomandări de lectură pe tema aceasta, pe care o împărtășim cu voi.

SPAȚIU

undelocuiesc.png

Un alt atelier recent a fost despre posibile reconfigurări ale spațiilor de locuire, de muncă și publice, susținut de arhitectul Șerban Țigănaș. Și ne-am amintit în cadrul acelui atelier de o resursă valoroasă creată de un grup de tineri arhitecți din Timișoara – un ghid de locuire extrem de util când vrei să-ți alegi sau reconfigurezi casa: https://undelocuiesc.eu/

Teatru

reactor.png

Reactor, spațiul nostru de teatru preferat, pregătește o premieră pe 22 mai: EXEUNT, un spectacol despre izolare, bazat pe texte de Lavinia Braniște. Suntem curioși să descoperim felul în care această experiență concretă, colectivă, este transpusă în artă. Fie și măcar pentru faptul că-ți dă impresia că a trecut.