Articol de Bianca Pădurean
publicat pe platforma https://viacluj.tv
Un start-up clujean care funcționează ca o platformă de experiențe culturale extrem de diverse, oferă companiilor ceva inedit: ateliere culturale. Clienții Flux Project sunt companii clujene care oferă angajaților lor aceste ateliere, uneori chiar în timpul programului de muncă, după cum a explicat la Business café scriitorul Mihai Mateiu, manager cultural și antreprenor, inițiatorul Flux Project. https://www.youtube.com/embed/p_B4b6ux548?wmode=opaque
preluat: https://viacluj.tv
Cultură la locul de muncă
În acest moment, doritorii pot alege dintre cele 120-130 de ateliere disponibile, care au loc unele online, altele față-în-față. Varietatea lor este mare, de la rtă (muzică, teatru, literatură, BD, fotografie etc.), la știință (psihologie, biologie, arhitectură, astronomie etc.), lifestyle (sport, postură, sustenabilitate, gastronomie, hobby, dans, jonglerii, beauty, socializare, civism), dezvoltare personală (psihologie, design thinking, dream management, voce și dicție etc.) sau vizite la ateliere de artizani sau artiști, tururi ghidate, excursii în natură.
”Important mixul, nu doar experiențele individuale. Ca să descoperi mai mult, să nu mergi doar spre ceea ce cunoști deja, să ai surpriza descoperirii unor interese (poate chiar pasiuni) noi”, spune Mihai Mateiu.
”Rezultatul cel mai spectaculos în companiile în care oamenii au participat la 10-20-30 de ateliere. Așteaptă deja ziua sau zilele din lună în care vin atelierele Flux, curioși de ce vor mai descoperi. Iar în viața personală au început să caute pe cont propriu, să prioritizeze acest timp pentru nevoile lor intime. Iar asta le schimbă viața de familie, relațiile, călătoriile, modul de a face shopping, casele etc”, a mai spus inițiatorul Flux Project.
Care sunt beneficiile?
Mihai Mateiu spune că beneficiile sunt de mai multe feluri. Cele pe care le aduce cultura: stare de bine / echilibru, mai multă bucurie în viață (înțelegi altfel lucrurile, le pui într-o perspectivă mai amplă și nuanțată), câștigi noi abilități (din zona soft skills: creativitate, empatie, comunicare, colaborare, focus, perseverentă), primești sprijin (accesezi experiența celorlalți), găsești un sens (convingerea că faci ceea ce este important și potrivit pentru tine) și, nu în ultimul rând, este stimulată creativitate (capacitatea de a face noi conexiuni, de a reconfigura și adapta).
În plus, participanții și-au descoperit noi interese și pasiuni, și-au descoperit colegii în alt context, în alte dimensiuni ale lor, au descoperit orașul în alt mod.
”E important să înțeleagă cultura vie, ca parte din viața lor. Și să știe unde trăiește ea, dincolo de instituțiile convenționale (Teatre Nationale, Filarmonică, Uniunea Scriitorilor sau cea a artiștilor plastici etc.) – să descoperi proiectele independente, nișate, cu spațiile lor alternative (Reactor, Zug, Notes & Ties, Jazz Fun Rising, Nepotu lui Thoreau, Lecturi în atelier, Centrul de interes, White Cuib etc.)”, a mai spus Mihai Mateiu.
Cultură în pandemie
Flux Project a răspuns și unor nevoi mai specifice: de susținere (în a face față îngrijorărilor, a gestiona mai bine noul context etc.), se conectare și împărtășire, ae a se simți parte din ceva mai mare, de a avea subiecte de meditație și discuție, ae a avea acces la divertisment de calitate, care stimulează, nu facilitează o fugă, mai spune inițiatorul Flux Project.
O parte din oferta lor a este în online:
Viața și munca de acasă
Atelier de storytelling prin bandă desenată
Ateliere de pictură sau desen
Atelier de postură – cum să stai ca să-ți fie bine
Atelier de voce, dicție și improvizație
Ateliere de biologie cu Alexandru Stermin (Biologia deciziilor tale – etica si constiinta , Biologia iubirii, Selectia naturală a adevarului și a minciunii – culori, semnale și comunicare, Biologia și filosofia morții etc.)
Atelier de cafea – cea mai bună cafea la tine acasă
Atelier & degustare: tipurile de bere
Club de film
Ce zic cei care au experimentat deja atelierele culturale
“”Feedbackul primit de la companiile care au continuat atelierele în pandemie a fost extraordinar. Atelierele au fost percepute ca „guri de aer”, momente de reconectare plăcută cu colegii, surse de noi preocupări și conținuturi mentale, care să contrabalanseze îngrijorările și stresul”, a completat Mihai Mateiu.”